Aastakümneid on toodetud erinevaid seadmeid ja tarkvara lahendusi abistamaks puuetega inimestele kasutada arvuteid. Peamiseks probleemiks on aga olnud seadmete kallis hind ja suhteliselt vähene kasutegur (Kindlasti on puudeid mille puhul abivahendid on siiski väga effektiivsed ja aitavad kasutajal palju paremini arvutit kasutada).

Mis on siis peamiseks probleemiks puuetega inimeste abivahendite kasutamisel? Minumeelest on peamiseks probleemiks see, et abivahendid üritavad ainult hõlbustada kasutamist, mitte ei ürita leida täiesti uut lähenemist kuidas antud probleemi lahendada. Siinkohal tundub mulle et lahenduseks võiks olla aju-arvuti liidestused / BCI, olles ise jälginud selle tehnoloogia arengut juba mõnda aega siis võin öelda, et arendustööd antud vallas on tehtud juba aastaid ja esimesed tulemused on laborikeskkonnas on saavutatud aastkümneid tagasi.

Varane töö BCI vallas hakkas loomadega ja seda juba 1969 aastal, üldiselt võib öelda et kuni 2000ndate esimese kümmnendi lõpuni oli arendustöö suunatud peamiselt loomadele. Hilisemalt on aga hoogustunud BCI seadmete ja liidestuste areng ja testimine. Aastal 2011 Browni ülikoolis viidi läbi edukad katsed kus halvatud inimene juhtis BCI liidese kaudu robotkätt mille abil sai ta jooki manustada. Sarnaseid katseid on läbi viidud ka teistes ülikoolides.

Samal ajal kui on arenenud ülikoolides antud tehnoloogia on ka vaba tark/raud - vara inimesed asjaga tegelenud juba aastal 2001 loodi esimene projekt OpenEEG, antud projekt ja nende väljatöödatud seade ei aita küll täna inimesi, aga on kindlasti vajalik samm selleks et tuleviku tehnoloogid saaksid antud tehnoloogiat inimeste hüvanguks ära kasutada. Huvitav on veel OpenBCI projekt mis on välja kasvanuda DARPA’st ehk siis samast kohast kust meie Internet, ja seda suhteliselt hiljuti 2013 aastal. Kui antud teemaga tegeleb juba DARPA siis on selge et lähitulevikus näeme plahvatusliku kasvu selle tehnoloogia arengus.

Lisaks loodi aastal 2015 NeuroTechX mis on kasumit mittetaotlev organisatsioon kes koondab endas selle ala inimesi üle maailma, tänaseks on neil juba 14 kooskäivat rakukest üle maailma. Minumeelest on see väga huvitav teadusaru, seda nii puuetega inimeste abistamise vaates (neil on ilmselt kõigerohkem võita selle tehnoloogia arengust) kui ka selles vaates et ilmselt tulevikus suhtleme me kõik arvutitega üle aju-arvuti-liidestuse.

Vaadates mis toimub antud tehnoloogia startupi maailmas ja kes selle tehnoloogia arengusse panustavad on ilmselge et revolutsioon on tulekul. Üks hea nimekiri firmadest kes täna taolist tehnoloogiat arendab leiab siit lisaks nendele on viimasel ajal käinud meediast läbi et nii Elon Muski uue projekti neuralink tegeleb antud teemaga, kui ka Mark Zuckerberg arendab selle valal tehnoloogiat, kui sellised inimesed omavad usku sellesse, siis ilmselt on see meil varsti kasutamiseks.

Kuigi antud tehnoloogia tekitab ka palju küsimusi, nimelt taolisi BRI liideseid võib ju kasutada ära ka mitte moraalseteks tegudeks, näiteks inimeste mõtete “varastamiseks” või inimeste ründamiseks läbi sünteetilise telepaatia, ilmselt hakkame lähiaastatel taolist tehnoloogiat ka juba maailmas nägema (kui ta juba olemas ei ole?), sest teada on ju see et kõik mis on avalikult levib on tegelikult kuskil tagatubades juba aastaid olemas olnud. Siit võiks konstrueerida päris koleda Orwelliku tuleviku kus isegi inimeste peas pole neil enam privaatsust.

Loodetavasti võidavad aga selle tehno/seadusandlikku võidujooksu õiged väärtused ja inimesed ikka pigem võidavad selle tehnoloogia arengust mitte ei kaota. Selge on aga see et potensiaal on suur ja antud valdkond muudab meie tulevikku tundmatusseni.