Minujaoks oli lausa üllatav, et kolverentsid tunnevad vajadust panna kirja oma eetika koodeksid, reeglina käivad kolverentsidel ju väga mõistlikud inimesed.

Esmakordselt märkasin, et see on osadele inimestele oluline teema kui külastasin kolverentsi RIPE 71 Bukarest Rumeenias, alguses tundus see natukene imelik, kui lugeda millist käitumist kolverentsi külastajalt oodatakse siis tunduvad ju kõik väljatoodud punktid täitsa mõistlikud. Võiks lausa öelda, et iga vähegi kasvatatud inimene käituks nii nagunii, ilma selleks eraldi mingit paberit lugedes. Ei läinud palju aega kui juhtusin järgmisele kolverentsile PGconf 2016 Tallinnas, kus jällegi tõstatati see teema kolverentsi alguses ja soovitati kõigil inimestel nende eetika koodeks läbi lugeda.

Aga miks siis kolverentsid selliseid kirjatükke kirjutavad, nagu näha siis peaaegu identsed – vähemalt sisuliselt samad. Kui neid hoolega lugeda siis nad sätestavad alati, et kui neid reegleid rikkuda siis võib sind koju tagasi saata, sellest ma järeldaks et ilmselt tehakse seda enda kaitseks, et kui tõesti keegi käituda ei oska, et siis saaks nad koju saata ja öelda on ju kirjas et nii ei tohi käituda.

Tekib aga küsimus, et kes on siis need inimesed kellele peaks ette heitma, et nii ei käituta, ainuke järeldus millele ma suutsin tulla on see et need peavad olema mingid teised kultuuriruumi inimesed, tundub väga “eba-euroopalik” käituda selliselt et lähed vastuollu selliste reeglitega. Aga kes siis need inimesed ikkagi on? Ainuke järeldus saab olla, et need peavad olema täiesti teistsuguse kultuuritasutaga inimesed, näiteks pärit mõnest Moslemi riigist, kellel on väga teistsugused väärtushinnangud/vaated naiste suhtes, nende puhul võiks mõista et nad lähevad selliste “reeglitega” vastuollu, siiski tundub minujaoks suhteliselt kummaline kuidas saab tänapäevasel infoajastul elada nii iganenud vaatega maailmale.

Nagu näha siis suuremad kolverentsid on seda probleemi tundnud, miks muidu on neil eraldi inimesed kes on läbinud eraldi koolitused et selliseid olukordi lahendada, või nõuab seda mingi seadus? või ehk mõni hea tava? Igaljuhul tundub see Eestlasena suhtelisekt kummaline, et selliseid asju peab eraldi välja ütlema – kõlab väga ameerikalik kus väidetavalt peab iga seade manualis olema kirjas võimalikud ohud mis võivad seadme kasutamisel tekkida, ala kassi ei tohi mikrouunis kuivatada, kõlab natukene nagu idiokraatia…

Võiks öelda et kindel on see, et igalühel on oma eetika koodeks ja kui inimene on vähegi tänapäevases keskkonnas kasvanud siis ilmselt ei pea talle igal sammul meenutama kuidas olla või käituda, kui ta just ei lähe kuskile teise kultuuriruumi. Kas mina oskaksin Aasias nii käituda et ma kedagi tahtmatult ei solva? võimalik et mitte, sellepärast ma arvan et eetikakoodeksitel on ilmselt oma kohta inimestele kes tulevad mujalt kultuuriruumist ja seda võiks võtta kui head tava mida järgida ja miks mitte ka kohta millest õppida teiste kultuuri kohta.